Hangoskönyvek

gyerekHáy János: A gyerek

„A gyerek” című regény a harmadik Háy kötet, ami hangosregényként megjelenik. A két novelláskötet után (A bogyósgyümölcskertész fia és Házasságon innen és túl) most az előző kettőhöz hasonló stílusban íródott, és témájában a „Házasságon innen és túl” novelláival rokon regényt olvasta fel Rátóti Zoltán. A feladat bravúros előadót igényel, és aki meghallgatta a novelláskötetekből készült előadóesteket vagy hangoskönyveket, már tudja, hogy nem fog csalódni. A „gyerek” egy tehetséges vidéki fiú, akit a szülei tudósnak nevelnek, a fővárosba szánnak, és aki végül egy főiskola elvégzése után a falujába kerül vissza iskolaigazgatónak. Az ő sorsán kívül még számtalan sors és sors-vázlat villan fel előttünk ebben sötét színekkel vibráló kaleidoszkópban. S bár az egész regényt áthatja Háy János jellegzetes humora, mintha egy új „izmus” jelenne meg, a pesszimista-realizmus. Vagy legyen inkább realista-pesszimizmus? Még szerencse, hogy többször elhangzik a bíztatás: éppenséggel másképp is történhetett volna. De nem. Fantasztikus élmény végighallgatni. A Háy János – Rátóti Zoltán duó ismét remekelt.

A_teljessegfeleWeöres Sándor – A teljesség felé

„Hamvas Bélának, mesteremnek köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát. E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. Az itt következők nem újak, nem is régiek: megfogalmazásuk egy kor jegyeit viseli, de lényegük nem keletkezett és nem múló. Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyanez virágokból szedi csokrát.” – Weöres Sándor

Megvásárolható: a Kaláka Zeneboltban

bogyosHáy János – A bogyósgyümölcskertész fia

Na most van ez a bogyósgyümölcskertész. Ennek a bogyósgyümölcskertésznek van ez a fia. Na most ez a fiú először elmegy rókát vadászni, aztán gimibe Pestre. Ott aztán beleszeret a Napba, utána meg egy valódi lányba. Aztán lesz egy rockzenekara, az Originál Láger, meg kiugrik az ötödiken a konyhaablakból, meg jól belecsőröznek a gyomrába az Egyetempresszó előtt, meg kirúgja egy lány Bécsben, mert ez a fiú külföldön már nem olyan nagy szám, mint Magyarországon. Na most ilyenekről szól ez a (hangos)könyv. És lehet rajta nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell. A kiadványon a könyv teljes szövege elhangzik Rátóti Zoltán előadásában. A CD játékideje 6,5 óra.

Megvásárolható: a Kaláka Zeneboltban

hazassagonHáy János – Házasságon innen és túl

Háy János új kötete az elmúlt tíz év során írt novelláinak legjobbjait gyűjti egybe, köztük olyan kedvelt darabokat is, mint a Budapesti tavasz, A harmadik fiú, a Világörökség része, vagy a Szilveszter, amely a Dzsigerdilen című regény valós történetét meséli el. Férfiakat és nőket ismerhetünk meg, házasságokat és szétesett kapcsolatokat, megalázott feleségeket és szeretetlenségben élő férjeket, Budapestet és az agglomerációt. A novellák nyelvezete egészen más, mint amit az eddigi Háy-prózáktól megszokhattunk. Itt nem találkozunk sem a regények meseszerűségével, nagy ívű leírásaival, sem a Bogyósgyümölcskertész kedélyes gyermeki beszédmódjával. Az új novellák szűkszavúak, kerülik a felesleges magyarázkodást, felesleges írói futamokat. A mondatok mindig a pontosságra törekszenek, s arra, hogy a lehető legkevesebb információval tudják az olvasó számára meghatározni a helyet, a helyzetet, a jellemeket és a sorsokat. Mindegyik novella szétesett párokról, megcsalásokról, elmúló szerelmekről szól, de mindezt olyan közeli világba – a mi huszonegyedik századi, ismerős fővárosi, vidéki vagy agglomerációbeli életterünkbe – helyezi az elbeszélő, hogy zavarba jövünk, nem is kicsit. A történetek szereplői ugyanis egyáltalán nem idegenek számunkra, így túl sok újat nem is nyújtanak nekünk ezek a sors-sztorik, hiszen kinek ne lenne harmincas egyedülálló, párja mellett boldogtalanul élő, csak a gyerek által összetartott kapcsolatot fenntartó barátnője? Néhány alak egyenesen az esti híradóból ismerős, nézzük csak: emlékszünk-e vajon az elmúlt évekből olyan gyerekre, aki lelőtte apját, mert az bántotta az anyát? Nincs hát kapaszkodónk, hogy persze, ilyen csak Amerikában van, és az ottani írók aztán egyáltalán nem ismerik a mi magyar magánéletünket, férjestül, gyerekestül. Háy János szerint végeredményben a könyve vidám, hiszen akkor kezdünk el gondolkozni, amikor szembesülünk a problémákkal. Reméljük.

Megvásárolható: a Kaláka Zeneboltban