Különbéke

Szabó Lőrinc est a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán előadásában.

A Hangzó Helikon Kaláka – Szabó Lőrinc kötetete, Szabó Lőrinc versmagyarázatai (Vers és valóság), valamint a Horányi Károly és Kabdebó Lóránt szöveggondozásában megjelent Szabó Lőrinc Vallomások című dokumentum-kötet anyagaiból szerkesztette: Kőváry Katalin
A Hangzó Helikon sorozat Cd mellékletes verseskötetei 2004 óta jelennek meg. Első a Kaláka – Kányádi volt, ezt követte a Sebő – Nagy László, a Cseh Tamás – Ady, mindegyik könyv és CD, egy verséneklő és egy költő találkozását örökíti meg. A sorozat előadói között van Sebestyén Márta, Palya Bea, Hobo, Lovasi András, Ferenczi György, a Misztrál, a Szélkiáltó együttes és még sokan mások. A kiadványok nyomán koncertek, irodalmi estek is szerveződtek.

A sorozat huszonnegyedik darabjaként 2011. decemberében jelent meg a Kaláka – Szabó Lőrinc kötet Sajdik Ferenc illusztrációival.
A kötet nyomán született meg a Különbéke című est. Az esten a Kaláka az itt megjelentetett Szabó Lőrinc dalokat és műfordításokat énekli. Erre az alkalomra a Kalákához csatlakozik Rátóti Zoltán, az ő előadásában részletek hangzanak el a költő leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból, és a róla szóló írásokból. A darabot 2012. április 11-én mutattuk be a Millenáris Teátrumban.

szabolorinc_vagott